Geweldloze communicatie

Er is een manier ontwikkeld waarop er in de wereld gecommuniceerd kan worden zonder dat hier geweld bij komt kijken. In de wereld wordt er heel erg veel onnodig geweld gepleegd. Dit gebeurd overal. Hierom zou het erg prettig zijn om een geweldloze communicatie aan te houden.

Wat houdt het precies in?

In het dagelijks leven loopt iedereen wel eens tegen problemen op in de communicatie met anderen. Dit is iets wat veel voorkomt als er tegengestelde belangen zijn. Tegengestelde belangen zorgen er namelijk voor dat het lastig kan zijn om het eens te worden over bepaalde dingen. 

Als je je boodschap alsnog over wilt brengen op de ander, is het belangrijk om begripvol te blijven tegenover de ander zonder dat je van je mening veranderd. Hierbij komt al snel irritatie te kijken. Hierdoor wordt er vaak teruggevallen in oude gewoontes. Dan wil je namelijk alleen maar je gelijk krijgen en luister je niet meer zo goed naar de ander. 

Door geweldloze communicatie zouden deze conflicten opgelost moeten worden. Je moet je namelijk richten op wat je waarneemt, hoe je je voelt, wat je nodig hebt en wat je precies wilt bereiken. Hierbij ligt de focus op het communiceren vanuit je gevoelens en je behoeftes zonder dat je de gevoelens en de behoeftes van de ander interpreteert. Hierdoor kun je makkelijk in verbinding komen met jezelf en met de ander. 

Het model van geweldloze communicatie

Bij geweldloze communicatie is er een model opgesteld. Als je je aan dit model houdt, zal de communicatie vaak ook een stuk soepeler gaan verlopen. Dat is natuurlijk waar je naar op zoek bent als het gaat om communicatie. Het model werkt met communicatie waaruit je communiceert met je eigen waarnemingen, gevoelens en behoeftes. 

Het model bestaat uit vier onderdelen. Zo heb je waarneming, gevoel, behoefte en verzoek. Deze moet je in een soort cirkel toepassen. Als je dit goed doet, is het mogelijk om zonder geweld te communiceren. 

Als eerste moet je de waarneming toepassen. Hierbij neem je waar wat je ziet en wat je hoort. Als je dit geweldloos wilt doen, moet je hier geen eigen interpretaties aan toevoegen. Hierbij moet je precies zeggen wat je ziet. 

Als tweede moet je je gevoelens toepassen. Nadat je hebt verteld wat je hebt gezien, is het namelijk belangrijk om je gevoelens bij deze situatie uit te leggen. Op het moment dat je dit geweldloos wilt doen, moet je dit doen zonder de actie van een ander hier aan toe te voegen. 

Als derde wordt het onderdeel behoeften toegepast. De positieve en negatieve gevoelens tegenover iemand worden vaak veroorzaakt door het wel of niet vervullen van de behoeftes die je hebt. Bij geweldloos communiceren is het de bedoeling dat je hierdoor beseft dat je eigen behoefte de oorzaak is van je gevoel en niet zozeer het gedrag dat de ander vertoont. 

Als laatste is het belangrijk om een verzoek te maken. Hierbij zeg je wat je graag zou willen. Echter is het hierbij wel belangrijk dat dit een positieve boodschap is naar een ander. Op een positieve manier houdt in dat je aangeeft wat je wel wilt in plaats van wat je juist niet wilt. 

Wanneer toepassen?

Het wordt lastig om dit model altijd toe te passen. Hierom is het belangrijk om te weten wanneer je dit moet toepassen. Mensen vinden het namelijk ook gewoon leuk om even lekker ergens over uit te kunnen razen. Dit moet ook wel kunnen, alleen het is wel belangrijk om goed te kijken naar in welke situatie je dat kunt doen en tegenover wie je dat doet. 

Als je een aantal personen hebt zoals vrienden of een relatie waarin je lekker uit kan razen over bepaalde dingen, is dit een goede keuze om voor te gaan. Echter kan dit ook bijvoorbeeld je ouders zijn.

Op het moment dat je in een professionele situatie terecht bent gekomen, is het belangrijk om wel met het model te proberen te werken. Op die manier is het namelijk veel makkelijker om een lastige situatie goed op te lossen. Door het model toe te passen, zorg je ervoor dat je zonder onnodige conflicten een goede werkdag kunt hebben. 

Ook als je op bezoek bent bij anderen waar je minder goed bevriend mee bent of waarvan je niet weet wat ze goed vinden, kan het een goede optie zijn om er voor te kiezen om het model toe te passen. Dit zorgt er namelijk voor dat je beide in een situatie komt waarbij je geen conflicten met elkaar krijgt. 

Wereldwijd netwerk

Wereldwijd zijn er veel mensen die dit systeem ook aanhouden. Het is een groot netwerk die ook steeds groter aan het groeien is. 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *