Muziek les

Tegenwoordig zijn er veel mensen die het leuk vinden om een instrument te bespelen. Dit is ook erg leuk en kan ook best nuttig zijn om te doen. Dit komt omdat muziek maken ook erg goed voor je is. Hierom is het een leuke hobby om een keertje een instrument te bespelen. 

Waarom is muziek maken goed voor je?

Het is goed voor je om muziek te maken. Dit is iets wat voor veel mensen eigenlijk best raar klinkt. Echter is het wetenschappelijk bewezen dat muziek maken goed voor je is. Muziek draagt namelijk bij aan geestelijke en fysieke gezondheid. 

Muziek is iets wat veel met je brein kan doen. Hier lopen ook erg veel wetenschappelijke onderzoeken voor. Echter zijn ze nog niet achter de precieze werking van muziek op je hersenen. Wel is het zeker dat muziek een positief effect heeft op je hersenen

Muziek zelf spelen

Als je muziek aan het spelen bent, activeren er verschillende dingen in je brein. Elke keer als je muziek aan het spelen bent, ben je dus eigenlijk je brein aan het trainen om hier beter in te worden. Veel musici kunnen daarom ook de kracht van hun brein niet alleen op de muziek toepassen, maar ook nog eens op andere dingen. 

Door verschillende muzikale activiteiten te doen, zorg je er voor dat je problemen op een creatieve en effectieve manier kunt oplossen. Dit zijn niet alleen problemen die je in de schoolbanken ondervindt maar ook problemen die voor kunnen komen in het sociale leven. 

Muziek zorgt er voor dat je ook gevoel krijgt voor gevoelens van anderen. De melodie in muziek kan je namelijk helemaal meenemen in een gevoel. Als je naar verdrietige muziek aan het luisteren bent, is de kans groot dat je hier zelf ook verdrietig van wordt. 

Door de emotionele teksten en melodieën van muziek is het vaak ook een stuk makkelijker om je empathisch tegenover anderen op te stellen. Hierdoor is het ook een stuk makkelijker om met de gevoelens van anderen om te gaan. Als je dit goed op weet te merken, is het contact met anderen vaak ook een stuk prettiger om te hebben. 

Vanaf jong muziek maken

Er wordt veel onderzoek gedaan naar hoe muziek de hersenen en de ontwikkeling van de hersenen beïnvloed. In principe komen alle onderzoeken tot dezelfde conclusie als ze kijken naar kinderen. Dat is dat elk kind dat muziek maakt een hoger IQ heeft dan kinderen die geen muziek maken. 

Je hersenen zijn onderverdeeld in twee delen. De linker- en de rechterhelft. De linker helft is bedoeld om spraak en intellect te regelen en de rechter helft is bedoeld om de gevoelstoestand te regelen. Door middel van muziek maken worden deze twee sterker met elkaar verbonden. Dit komt omdat het muziek maken de neuronen in de hersenen versterkt. 

Omdat deze twee hersenhelften dan extra met elkaar verbonden raken, zijn er nog een aantal andere positieve effecten die muziek maken op je hersenen kunnen hebben. Zo wordt de emotionele ontwikkeling van kinderen ook gestimuleerd. Dit zorgt er voor dat de kinderen leren over gevoelens, samenwerken en ontwikkelen ze extra creativiteit. 

Ook oefen je met het bespelen van een instrument je motoriek. Het gene wat ze doen bij het bespelen van een instrument is aanraken, luisteren en kijken. Dit zorgt er voor dat de zintuigen goed worden ontwikkeld. Verder helpt het maken van muziek ook bij de ontwikkeling van spraak en taal. 

Taalproblemen

Het kan voor komen dat je kind last heeft van taalproblemen. Dit is namelijk iets wat bij veel kinderen voor komt. Dit is goed op te lossen door middel van muziek. Als je je kind veel muziek laat maken, is de kans groot dat de spraak hierbij ook beter ontwikkeld wordt. 

Spraakproblemen worden vooral ontwikkeld door het niet goed kunnen luisteren naar klanken. Dit is daarom iets wat kinderen goed moeten leren. Het leren van klanken onderscheiden kan goed door middel van muziek. Als je dit goed wilt leren aan je kind, kun je er voor kiezen om je kind op muziek les te doen. Op die manier ontwikkelt de spraak van het kind ook steeds verder tot het goed kan praten en vaak ook lezen.

Leave a Reply

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *