Wat is een polyester bootje

Steeds meer watersporters kiezen voor een polyester bootje. Dit komt omdat het zo goed als onderhoudsvrij is waardoor je meer kunt genieten van de watersport. Ze zijn te verkrijgen in verschillende formaten van sloep tot aan een consoleboot met hoge snelheid. Daarnaast kennen de meeste mensen de kayak ook wel. Deze wordt ook van dit spul gemaakt. Hierbij is het belangrijk dat een boot of kayak goed stevig is en dan is dit het beste materiaal. Ook is het een best lichte boot waardoor je hem ook makkelijker over de weg kunt vervoeren. Daarnaast krijg je hem ook zo op het droge wanneer je hem in de winter wil stallen. In principe is de levensduur eindeloos waardoor je hem levenslang zou moeten kunnen gebruiken.

Echter moet je hem niet continue in het water laten liggen want dit kan zorgen voor degradatie, maar dat is bij iedere boot zo. Tevens kan het na tientallen jaren wel zijn dat het polyester te oud is en dat er scheuren gaan ontstaan. Veel mensen denken door het lichte gewicht dat de boot een dunne laag heeft, maar het is gewoon een stevige boot.

Hoe maak je een polyester bootje

Je kunt veel dingen aan de polyester bootje zelf repareren of maken. Echter is het bijna onmogelijk om de complete boot vanaf het begin af aan te maken. Wanneer je hem wil schilderen moet je er eerst voor zorgen dat het vetvrij is. Er is speciaal ontvettingsmiddel voor boten en schepen. Daarna is het belangrijk dat je de oude laag er grotendeels vanaf schuurt zodat je zo glad mogelijk kunt gaan verven. Vervolgens kun je de primer en daarna de verf aanbrengen. Eventueel is het mogelijk om dit ook in 1 blik te kopen. Als je een beetje handig bent kun je zelfs de vloer vervangen. Je moet het alleen dan wel met zorg slopen. Wanneer de spanten, kielbalk en bodem zijn gesloopt kun je beginnen met het plaatsen van de nieuwe vloer. 

Als eerste maak je nieuwe spanten en deze ga je dan direct inlijmen. Vervolgens ga je de bodem zagen en deze plaats je daartussen. Eventueel kun je dit nog voorzien van glasvezel of polyester laminaat zodat de boot nog meer gaat glimmen.

Kies voor een consoleboot die weinig ruimte in beslag neemt

De consoleboot is een polyester bootje wat weinig ruimte in beslag neemt als je bijvoorbeeld geen vaste plek aan het water hebt. Met een boottrailer zou je deze dus weer terug naar huis of de opslag kunnen vervoeren wanneer je uitgevaren bent. Veel Nederlanders kiezen voor deze boot omdat je er met het hele gezin op kunt. Daarnaast is hij ook gunstig geprijsd waardoor het een leuke hobby blijft. Als je een sterke motor hebt dan kun je hiermee zelfs waterskiën. Natuurlijk is het ook een boot waarmee je lekker in het weekend kunt vissen zowel alleen als met vrienden of je partner. Zorg wel dat je altijd in het bezit bent van een Nederlands vaarbewijs. In ieder land gelden andere regels en de handhaving houdt steeds meer toezicht. Het is niet verplicht om een vaste ligplaats te hebben voor deze boot waardoor je veel geld kunt besparen. 

Wat zijn de voordelen van een polyester bootje

Het belangrijkste voordeel van een polyester bootje is het gewicht. Ze wegen nagenoeg niks waardoor ze makkelijker uit het water zijn te halen. Op deze manier ben je niet gebonden aan een ligplaats en kun je hem naar huis meenemen. Tevens is het een nagenoeg onderhoudsvrij product waardoor deze hobby niet al teveel geld hoeft te kosten. Mocht er onverhoopt toch schade ontstaan dan is dit vaak makkelijk te verhelpen. Wanneer je niet precies weet hoe dit moet kun je het beste een monteur inschakelen. Je wilt immers de lange levensduur van deze boot behouden. Ook zijn er vele aanpassingen mogelijk aan de boot bij zowel de productie als bij bestaande of tweedehandse boten. Vaak wordt er gelcoat gebruikt waardoor de kleur prachtig blijft gedurende tientallen jaren bij normaal gebruik.

Wat is de reden dat mensen kiezen voor een polyester bootje

Een polyester bootje wordt niet alleen gekozen vanwege de gunstige prijs. Deze boten hebben namelijk veel meer voordelen. Zo is het gewicht vrij laag vergeleken met andere boten. Dit zorgt er ook weer voor dat de motor zuiniger kan werken als deze aanwezig is op de boot. Ook hoeft deze boot minder onderhouden te worden waardoor je ook op de vaste lasten aanzienlijk bespaart. Vaak beginnen de meeste mensen met een vaarbewijs als eerste met deze soort boten. Je kunt ze tevens zo normaal of luxe maken als dat je zelf wil. Vaak liggen ze ook net wat hoger op het water wat als prettig ervaren wordt. Echter moet je dan wel uitkijken want op deze manier vangt de boot natuurlijk ook meer wind.

Wat is een kajak?

Een kajak is een polyester bootje wat wordt gebruikt voor de watersport. Je kunt in tegenstelling tot de kano bij een kajak aan beide kanten kracht zetten om vooruit te komen. Op deze manier kun je sneller gaan, maar ook verdeel je de kracht aan twee kanten. Deze spitse boot werd vroeger gebruikt voor het jagen op zee op o.a. vissen en walvissen. Met een eskimorol kan je gemakkelijk weer overeind komen als je gevallen bent. Het is dus een redelijk veilige boot wanneer je de basis van deze sport kent. Hij is tevens waterdicht afgesloten waardoor het risico op onderkoeling verkleind wordt. Het gebruik van polyester bij deze boten zorgt ervoor dat ze betaalbaar blijven waardoor deze watersport toegankelijk is voor iedereen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *