Biologische zaden

Een biologische tuin is iets wat je steeds vaker tegenkomt in het straatbeeld van tegenwoordig. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van zaden die op een biologische manier geproduceerd zijn. Dit houdt in dat de zaden gemaakt zijn zonder dat er gebruik is gemaakt van chemische middelen. 

Een biologische tuin

De term biologisch tuin is iets wat voor veel mensen raar in de oren klinkt. Dit komt omdat veel mensen wel weten wat biologische producten zijn die je in de winkel kunt kopen, maar niet zo veel verstand hebben van de biologische industrie waar ze nog meer gebruik van kunnen maken. 

Tegenwoordig wordt iedereen steeds bewuster van de manier waarop ze leven en wat voor effect hun levenswijze heeft op de dingen om hun heen. Ook is er steeds meer te vinden over de manier waarop ons eten en drinken geproduceerd wordt en wat voor effect dat kan hebben. De biologische tuin is hierom ook steeds meer een opmars aan het maken. 

Bij een biologische tuin moet je denken aan een tuin waarin helemaal geen gebruik wordt gemaakt van chemische hulpmiddelen of kunstmest. Hierdoor wordt er ook meer rekening gehouden met de natuur. 

Naast een biologische tuin heb je ook een ecologische tuin. Dit is echter heel wat anders. Bij een ecologische tuin wordt er vooral gekeken naar het milieu en naar duurzaamheid. Echter is het wel mogelijk om deze twee soorten tuinen met elkaar te combineren. 

Wat zijn biologische zaden precies?

Voor veel mensen is het maar de vraag wat biologische zaden nou eigenlijk zijn. Dit komt omdat er tijdens het biologische tuinieren alleen maar gebruik wordt gemaakt van biologische zaden. Kort samengevat zijn biologische zaden geteeld zonder dat hierbij gebruik gemaakt is van chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest. 

De bemesting waarvan gebruik wordt gemaakt tijdens het telen van biologische zaden is volledig biologisch. Dit houdt in dat het helemaal dierlijk of plantaardig is. Ook is de rest van het productieproces helemaal biologisch. 

Om dit te controleren is de stichting Skal ingezet. Deze zorgt er voor dat de kwaliteit en de betrouwbaarheid van biologische producten in ons land zo goed mogelijk zijn. De producten die goedgekeurd zijn door Skal zijn te herkennen aan het Europese biologische keurmerk. 

Als je biologisch wilt tuinieren, zijn biologische zaden hierbij eigenlijk niet te missen. Door gebruik te maken van biologische zaden weet je zeker dat alle processen in je tuin op een biologische manier gedaan zijn. Hierdoor is dit een stuk minder schadelijk voor het milieu. 

Speciale ontwikkeling

Biologische zaden worden op een speciale manier ontwikkeld. Dit komt omdat als er zaden worden geproduceerd dat er veel gekeken wordt naar verschillende eigenschappen van de planten. Bij biologische zaden is het ook belangrijk dat hier na gekeken wordt. 

Dit is vooral belangrijk omdat de omstandigheden in een biologische tuin vaak anders zijn dan in een reguliere tuin. Reguliere zaden reageren vaak namelijk goed op kunstmest. Met biologische zaden is dit niet het geval. Bij biologische zaden wordt vooral gekeken naar een goede groei als er normale mest wordt gebruikt. 

Ook wordt er bij biologische zaden vaak voor gezorgd dat deze beter bestand zijn tegen verschillende ziektes. Hierdoor kan de opbrengst van de planten soms wel wat lager zijn. Dit is echter iets waarvan je weet dat het tegenover een biologische tuin staan. 

Omdat er een steeds grotere vraag is naar biologische zaden, worden er ook steeds meer verschillende rassen ontwikkeld van biologische zaden. Hierdoor is er steeds meer keuze in wat je wilt hebben van biologische zaden. Dit maakt dat voor veel mensen een biologische tuin ook een stuk gangbaarder is. 

Biologische zaden kopen

Als je nou biologische zaden wilt kopen, zijn er wel een aantal dingen waar je op moet letten. Zo is het als eerste belangrijk om te letten op het keurmerk van Skal. Als deze niet op de verpakking van biologisch zaden staat, kun je er vaak al vanuit gaan dat dit geen biologische zaden zijn of dat ze nog niet goedgekeurd zijn. 

Wanneer je zekerheid wilt van goede biologische zaden, kun je er altijd biologische zaden bestellen. Op die manier heb je zekerheid van wat je koopt en heb je niet het probleem dat je eerst een hele tijd moet zoeken voordat je de goede zaden hebt waar je naar op zoek bent. 

Er zijn heel erg veel verschillende soorten biologische zaden die je kunt kopen of bestellen. Tegenwoordig zijn van de meeste zaden die je niet biologisch kunt kopen ook wel mogelijkheden voor die je wel biologisch kunt kopen. 

Je kunt zo bijvoorbeeld planten kopen waarvan je erg goed een moestuin kunt starten. Ook kun je er voor kiezen om planten te kopen waarvan je goed een normale tuin kunt starten. Hierdoor is de keuze volledig aan jezelf wat je precies wilt doen met je tuin. 

Biologische potgrond en mest

Als je biologische zaden wilt poten, is het niet alleen belangrijk om de zaden biologische te hebben, maar is het ook nog eens erg handig om er voor te zorgen dat je ook biologische potgrond hebt. Hierdoor zorg je er voor dat niet alleen de planten zelf biologische zijn, maar ook nog eens de grond waar ze gebruik van maken. 

In biologische potgrond wordt vaak normale mest verwerkt. Dit zorgt er voor dat de aarde het water dat er op regent een stuk beter vast houdt. Dit zorgt er dan weer voor dat de planten langer water uit de bodem kunnen halen. Hierdoor stroomt het water ook niet zo snel weg en is er ook minder kans op overlast van water. 

Biologische zaden en planten kunnen vaak ook een stuk langer voeden van mest dan van kunstmest. Dit komt omdat er in mest erg veel natuurlijke voedingsstoffen zitten voor planten. Dat zorgt er voor dat de planten goed kunnen groeien en dat ze ook op een natuurlijk manier groeien. Dit is iets wat erg goed is voor de planten en ook belangrijk is om goed voor te kunnen zorgen. Dit wordt daarom ook steeds meer gedaan. 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *