slaapproblemen

Er zijn veel mensen die last hebben van slaapproblemen. Dit zijn niet de meest fijne problemen om last van te hebben. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je je de hele dag door moe en futloos voelt. Dit is natuurlijk niet iets fijns. Hierom kan het belangrijk zijn om deze slaapproblemen op te lossen. 

De oorzaak

Als je problemen wilt oplossen, is het vaak handig om eerst de oorzaak na te gaan. Bij slaapproblemen kan dit echter erg lastig zijn om goed te achterhalen. Dit komt omdat er veel oorzaken kunnen zijn. 

De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Stress
  • Roken
  • Koffie of zwarte thee
  • Veel suiker of veel zout
  • Trauma’s
  • Leeftijd
  • Alcohol

Bepaalde dingen zoals roken, koffie, thee, suiker, zout en alcohol zijn dingen waar je snel vanaf kunt komen. Als je hier namelijk minder van gebruikt, zorg je er vaak ook voor dat je al wat beter slaapt. 

Het kan ook voor komen dat je last hebt van een aantal van deze dingen tegelijkertijd. Bepaalde dingen kunnen elkaar namelijk gaan stimuleren. Soms kan dit zo diep zitten dat je er hulp bij nodig hebt. Dingen zoals teveel stress, rookverslaving, trauma’s en alcoholverslaving kan erg lastig zijn om vanaf te komen. Hierbij is het daarom ook belangrijk om professionele hulp te zoeken. 

Ook is het mogelijk dat je in een visuele cirkel terecht komt. Als je ’s nachts slecht slaapt, kun je hier overdag futloos van worden. Hier kun je dan weer ’s nachts over na gaan denken. Als dit gebeurt, slaap je die nacht ook minder goed. Zo kom je terecht in een soort visuele cirkel waar zonder hulp maar lastig een einde aan komt. 

Advies om beter in slaap te komen

Als je beter wilt slapen, zijn er een aantal dingen die hiervoor kunnen helpen. Zo kan bijvoorbeeld sporten of bewegen op een dag erg goed zijn. Om goed te kunnen slapen wordt het aanbevolen om minimaal een half uur per dag te sporten. 

Ook wordt het aanbevolen om 2 tot 3 uur voordat je gaat slapen geen vast voedsel meer te eten. Hiernaast is het gebruiken van middelen met nicotine of het drinken van koffie of zwarte thee ook niet aan te raden. 

Veel mensen denken ook dat het helpt om alcohol te drinken voordat je gaat slapen. Dit zorgt er voor dat je sneller in slaap valt, echter zul je hierdoor minder goed slapen. 

Het is verder aan te raden om een uur voordat je gaat slapen een beetje te ontspannen. Hierbij moet je denken aan een korte wandeling, een warm bad, een massage of seks. Hiernaast kun je het beste een uur voordat je gaat slapen het licht van een tv, een computer of je telefoon vermijden. 

Een vaste bedtijd en tijd om op te staan kan ook helpen bij het beter slapen. Hierdoor krijgt je lichaam een bepaald ritme en wordt de kwaliteit van je slaap vaak ook een stuk beter. Hierbij is het wel belangrijk om overdag niet te gaan slapen. 

Ook ontspanning kan helpen bij het in slaap komen. Hierbij moet je denken aan oefeningen zoals het luisteren naar rustige muziek, ademhalingsoefeningen of ontspanningsoefeningen. Dit zijn manieren waarop je er voor kunt zorgen dat je minder gestrest bent. 

De situatie in  je slaapkamer

De situatie die je hebt in je slaapkamer kan ook van invloed zijn op je slaap. Zo is het belangrijk om comfortabele kleding te hebben waar je in kunt slapen. Ook een comfortabel bed met een fijn kussen kan helpen voor de kwaliteit van je slaap. 

Verder is het klimaat in je slaapkamer ook belangrijk om rekening mee te houden. Zo is het belangrijk dat je slaapkamer donker is als je slaapt. Hiernaast is het belangrijk dat het een rustige ruimte is die beter iets te koel dan te warm kan zijn, goed geventileerd moet zijn en de lucht moet niet te droog zijn. Hierdoor kan je lichaam optimaal slapen. 

Ook kan het aan te raden zijn om je slaapkamer alleen te gebruiken om te slapen en om seks te hebben. Hierdoor kom je niet in de verleiding om alsnog tv te kijken of om achter je telefoon te zitten. 

Als je last hebt van geluiden tijdens het slapen, kan het ook handig om oordopjes te kopen die je tijdens het slapen in kan houden. Hierdoor heb je minder last van de geluiden. Dit maakt dat je dieper kunt gaan slapen of dat je aan één stuk door kunt slapen. 

Wat helpt er nou?

Vaak kun je voor jezelf wel na gaan wat er helpt en wat er niet helpt. Vaak kom je er pas na een tijdje achter wat er nou wel werkt en wat niet werkt. Deze gewoontes kunnen wel eventjes duren om aan te leren. Slaapgewoontes zijn op lange termijn een stuk beter voor je dan supplementen om beter te kunnen slapen. 

Als je hulp nodig hebt bij het slapen, kun je het beste naar je huisarts toe gaan. Deze kan je hier namelijk goed mee helpen. Via je huisarts kun je doorgestuurd worden naar een specialist of een apotheek om er hulp bij te krijgen. 

Ook is het mogelijk om een slaapcursus te volgen. Dit kun je volgen via een instelling bij je in de buurt, maar deze staan ook online. Ondersteuning van een coach kan je hier goed bij helpen. 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *